European Bee-eater
Merops apiaster
LCLeast Concern
- Length
- 27–29 cm
- Family
- Bee-eaters (Meropidae)
- Order
- Coraciiformes
Best months to see it
- JanJanuary: Poor or no data
- FebFebruary: Poor or no data
- MarMarch: Poor or no data
- AprApril: Poor or no data
- MayMay: Best
- JunJune: Best
- JulJuly: Best
- AugAugust: Best
- SepSeptember: Poor or no data
- OctOctober: Poor or no data
- NovNovember: Poor or no data
- DecDecember: Poor or no data
BestGoodFair
Overview
A full account of this species is being written.
Diet: Bees, wasps and other flying insects.
How to identify it
- Chestnut crown and back with golden shoulders
- Yellow throat with a black collar and turquoise underparts
- Travels in chattering flocks
Voice
Liquid rolling 'prruip' calls from flocks overhead.
Where to see it
- Camargue, France
- Extremadura, Spain
Destination guides featuring this bird
Range and habitat
Breeds southern Palearctic; winters to sub-Saharan Africa and western India.
Range description: AviList Global Avian Checklist.
Countries
- Afghanistan
- Albania
- Algeria
- Andorra
- Angola
- Armenia
- Austria
- Azerbaijan
- Bahrain
- Belgium
- Benin
- Bosnia and Herzegovina
- Botswana
- Bulgaria
- Burkina Faso
- Burundi
- Cameroon
- Cape Verde
- Central African Republic
- Chad
- China
- Côte d'Ivoire
- Croatia
- Cyprus
- Czechia
- Denmark
- Djibouti
- DR Congo
- Egypt
- Equatorial Guinea
- Eritrea
- Eswatini
- Ethiopia
- Finland
- France
- Gabon
- Gambia
- Georgia
- Germany
- Ghana
- Greece
- Guinea
- Guinea-Bissau
- Hungary
- India
- Iran
- Iraq
- Ireland
- Israel
- Italy
- Jordan
- Kazakhstan
- Kenya
- Kosovo
- Kuwait
- Kyrgyzstan
- Latvia
- Lebanon
- Lesotho
- Liberia
- Libya
- Liechtenstein
- Luxembourg
- Malawi
- Mali
- Malta
- Mauritania
- Moldova
- Monaco
- Mongolia
- Montenegro
- Morocco
- Mozambique
- Namibia
- Netherlands
- Nigeria
- North Macedonia
- Norway
- Oman
- Pakistan
- Palestine
- Poland
- Portugal
- Qatar
- Republic of the Congo
- Romania
- Russia
- Rwanda
- San Marino
- Saudi Arabia
- Senegal
- Serbia
- Sierra Leone
- Slovakia
- Slovenia
- Somalia
- South Africa
- South Sudan
- Spain
- Sudan
- Sweden
- Switzerland
- Syria
- Tajikistan
- Tanzania
- Togo
- Tunisia
- Turkey
- Turkmenistan
- Uganda
- Ukraine
- United Arab Emirates
- United Kingdom
- Uzbekistan
- Western Sahara
- Yemen
- Zambia
- Zimbabwe
Habitats
Sources and further reading
- eBird: sightings, maps and photos
- xeno-canto: sound recordings
- Birds of the World: full species account (subscription)
- BirdLife DataZone: status and threats
- IUCN Red List (threat status)
- AviList global checklist (taxonomy)
Last updated September 29, 2026.

